Hjem » Trehusinteresse gir internasjonal oppmerksomhet

Trehusinteresse gir internasjonal oppmerksomhet

22.06.2021

Tor Håkon Vennes eier trehus i Nygata, en av de best bevarte gatene med historie fra Brukstida på Strandheim, inviterte til fagseminar i bakgården. Beskjeden fra spesialrådgiver Knut Skatvedt i Treteknisk Institutt var følgende: - Vi kommer tilbake med internasjonale trehusinteresserte neste år!

35 møtte opp i bakgården i Nygata 9 i Trehusbyen Nerøra for å bli orientert om hvordan det er å pusse opp et bevaringsverdig trehus. Tor Håkon Vennes kunne fortelle om et arbeidsomt, men svært interessant og spennende arbeid som nå er blitt et hjem med sjel.

- Her har dere en skatt som dere må ta vare på, sa Jan Arild Sletvold ved Næringshagen i Orkdalsregionen. Sletvold er prosjektkoordinator for Tregruppen i Orkland som består av åtte trebedrifter. Han er også utpekt som Trøndelag fylkes "tredriver" av Innovasjon Norge som koordinerer et landsdekkende nettverk av regionale pådrivere for innovativ trebruk. Disse kalles "tredrivere".

Jan Arild Sletvold

Spesialrådgiver Knut Skatvedt i Treteknisk Institutt supplerte Sletvold, og kom med en innstendig bønn: - Håper vi får komme tilbake neste år! Da kommer vi med internasjonale trehus-eksperter og pådrivere som ønsker å se den unike Trehusbyen Nerøra og hvordan bygninger og bygningsmiljø bevares og utvikles.

Den gamle delen av Orkanger, Nerøra, vil dermed komme i fokus i forbindelse med at Trondheim er utpekt til «early adopter city» i EU-prosjektet Build-in-Wood. Dette betyr at nye løsninger for urbant trebyggeri skal prøves ut i Trebyen Trondheim - og altså Trehusbyen Nerøra. Dette skjer under Orkangerdagene 2022.

Under seminaret i Nygata 9, kom flere trehus-eksperter som fortalte om både muligheter og utfordringer med trehus. Her var Stein Grøtjord, Orkla Laft, Trond Ingar Fagerli, Meldal Byggservice og Mons Opland, Proplan.

IMG 3222

Knut Amund Skatvedt, Treteknisk Institutt. Foto Marit Mjøen

Knut Even Wormdal i Orkanger Aktivum forklarte hvorfor trehus er blitt årets tema under Orkangerdagene 2021. Og han uttrykte stor tilfredshet med godt oppmøte, økende interesse for trehusbyen - og at et godt samarbeid med Tregruppen i Orkland nå resulterer i spennende oppfølging neste år.

1 Nygata Rolf Hakon Vennes

Rolf Håkon Vennes, eier av Nygata 9. Foto: Marit Mjøen

IMG 3217

Trond Ingar Fagerli, Meldal Byggservice. Foto: Marit Mjøen

Mons Opland

Mons Opland i Proplan. Foto: Marit Mjøen

Stein Grotjord Orkla Laft

Stein Grotjord Orkla Laft. Foto: Marit Mjøen

IMG 3212

Leder i Orkanger Aktivum, Knut Even Wormdal ønsker velkommen til bakgårdsseminar om trehus under Orkangerdagene 2021. Foto: Marit Mjøen

Tregruppen Salvesen Thams mini amfi oti orkland energi liggende logo nett amfi orkanger orkland kommune logo 700 Bardshagu Herregard mini sora Orklagrafiske boks OrklaSparebank mini washington mills Eiendomsmegler1Hstor1