Hjem » Ørkedalsspelet - premiere 2023

Ørkedalsspelet - premiere 2023

21.06.2022

27 år gamle Maja Aspås Teialeret fra Orkanger har skrevet manuskript og komponert musikk for et musikkspill med tema fra 2.verdenskrig. Hun har dukket ned i historiene til folk på Orkanger som opplevde krig i Norge for 80 år siden. Dagens krig i Europa gjør temaet svært aktuelt.

Maja Aspås Teialeret intervjuea av Øyvind Uhlving i Kulturstua Børsen om Ørkedalsspelet. Foto: Marit Mjøen

"Ørkedalsspelet - til den det måtte angå" er tittelen. Premieren er lagt til september 2023. Det er utendørsteater og scenen er transformatorstasjonen på Bårdshaug og Thamshavnbanen. Mandag kveld 20.juni ble spelet presentert i Kulturstua Børsen.

Hun sier at teaterscenen er ikke tilfeldig. Sprenginga av transformatorstasjonen 4.-5.mai 1942 var den første sabotasjehandlinga mot de tyske okkupantene i Norge. Den norske eksilregjeringa i London hadde godkjent aksjonen som ble gjennomført av tre medlemmer av Kompani Linge: Peter Deinboll jr fra Orkanger, Per Getz fra Byafossen og Thorleif Grong fra Trondheim.

- Transformatorstasjonen ble bygd opp igjen, Thamshavnbanen går på skinnene fremdeles så her på Bårdshaug har vi en fantastisk og autentisk scene, forklarte Teialeret.

På spørsmål fra konferansier på Børsen Øyvind Uhlving forklarte Maja Aspås Teialeret hvorfor hun ønsker å gi publikum nok en historie fra 2. verdenskrig:

Hun hentet et sitat fra tidligere statsminister Erna Solberg som et godt utgangspunkt: "Det er vår oppgave å holde deres fortellinger levende."

- Det er fremdeles mange fortellinger som ikke er fortalt. Jeg har plukket ut noen av historiene. Målet med forestillinga er å vise en så nyansert, en så sannferdig og respektfull framstilling av disse hendelsene som mulig. En framstilling som i størst mulig grad kan si oss noe om hvordan det opplevdes å stå i det der og da.

Akkurat nå mottar hun, styret for Ørkedalsspelet og produsent Margrethe Aae henvendelser fra aktører som ønsker å stå på scenen, samtidig som hun markedsfører behovet for frivillige medarbeidere i alle kategorier. Audition skal gjennomføres i høst.

- Vi er i rute, sier hun.

Mer informasjon: www.orkedalsspelet.no

ST Markedsrdgiverne trykk ST 2 Orklagrafiske boks ST Eiendom OrklaSparebank mini Tregruppen amfi oti orkland energi liggende logo nett amfi orkanger Orkland kommune3 Bardshagu Herregard mini