Hjem » Hageparty i Herregården

Hageparty i Herregården

24.06.2018

Orkangerdagenes mange arrangement i løpet av 10 dagers festival blir en realitet gjennom en storstilt dugnadsinnsats fra næringsliv, lag og foreninger og ikke minst alle frivillige. Lørdag ettermiddag flyttet festen fra sentrumsgata på Orkanger til en av næringslivsaktørene, Bårdshaug Herregård.

Det var Hageparty på Herregården som var publikumstilbudet. Selv om Hagepartyet måtte flytte innendørs i herregårdens festsal på grunn av at værguden ikke var mild, ble det gjennomført med stil. Programmet var promenadakonsert med Orkdal Janitsjar, foredrag om sagbrukstida i Råbygda ved lokalhistorikeren Svein Bonvik, diktlesning ved 98 år gamle Arne Grønning og folkemusikk med Sturla Eide og hans unge "spællmannslag" - Laust & Fast.

Svein Bonvik fortalte, som alltid levende, om ei viktig tid i oppbygginga av det moderne Orkdal. De mange sagbrukene som ble etablert langs fjorden fra Råbygda i Orkdal til Ingdalen i Agdenes i siste halvdel av 1800-tallet, markerte overgangen fra ren fiske- og landbrukstid til industrisamfunnet. Bonvik viste sagbladet i den gamle oppgangssaga som var i bruk ved Reitanbruket.Bonvik ga en beskrivelse av arbeidet på det store Reitanbruket. Reitanbruket var også en del av brukstida i Orkdal der Thamsfamiliens Strandheim Brug på Orkekdalsøren var den aller største bedriften rundt 1900.

Bonvik var en av tre som bisto Orkanger Aktivum med å reise infotavler i Nordgjerdsbakken i Råbygda og ved Geitastrand kirke på Ofstad. Sammen med Bjørg Sletvold og Johan Arnt Gjeten sørget de for innhenting av bilder og historiske beskrivelser på tavlene som ble reist 16.juni.

Les om avdukinga av infotavlene her.

Bilder fra Hageparty på Bårdshaug Herregård, foto: Marit Mjøen

Svein Bonvik holder foredrag om sagbrukstida i Råbygda i Orkdal.

2 hage Svein Bonvik1 hage Svein Bonvik

Arne Grønning, opprinnelig fra Orkanger, nå bosatt på Steinkjer bidro under Hagepartyet med diktlesing. Her i samtale med f.v. Hans Christian Falch, Berit Gjølmesli og Knut Even Wormdal helt til høyre.

3 hage gronning

Sturla Eide og gruppen Laust & Fast. De vartet opp med dansemusikk så publikum kastet seg inn i dansen!

 3 hage laust fast dans3 hage laust fast 

Tregruppen Salvesen Thams mini amfi oti orkland energi liggende logo nett amfi orkanger orkland kommune logo 700 Bardshagu Herregard mini sora Orklagrafiske boks OrklaSparebank mini washington mills Eiendomsmegler1Hstor1