Hjem » Alvor, men mest humor om turskirenn

Alvor, men mest humor om turskirenn

12.02.2023

Onsdag 8. februar inviterte Orkanger Aktivum, og initiativtaker Berit Gjølmesli, til temamøte om turskirenn. Det ble en meget vellykket kveld i OIFs flerbrukshus med stor deltakelse.

For en nesten fullsatt sal ble historien fra Rensfjellrennet fortalt av selbyggen Alf Roar Slind. Dette var turrennet som for oss i Midtnorge var like stort som Birkebeinerrennet var for andre. Slind er en av dem som kjenner Rensfjellrennet aller best. Han har vært styremedlem i skiavdelinga i Vikvarvet Idrettslag fra 1977 og fram til i dag, de fleste åra som leder. Han har vært leder av hovedkomiteen for Rensfjellrennet fra 1983 til 1995, og fra 2008 til rennet ble lagt ned i 2019. Han tok turen til Orkanger for å fortelle historien om Rensfjellrennet.

Vårt lokale barneskirenn, Aunerennet, ble levende beskrevet av Bjørn Krokdal. Skirennet ble etablert av Johan Evjen, skientusiasten som gikk under navnet Sainnen. Lokalt ble dette rennet kalt "Vårens vakreste eventyr for barna" av lokalavisa Sør-Trøndelag og rennet samlet flere hundre barn - og alle ble premiert!

Johan Evjen (1887-1971) fikk kongepokalen i 1912 ved stiftsrennet på Orkanger. Han ble norgesmester på 30 km langrenn ved hovedlandsrennet (NM) i 1916, og tok tredje plass i 1917. Evjen debuterte som skiløper lokalt i 1903, og gjorde sin utenlandsdebut med seier i et renn i Sverige i 1915. Evjen skal videre blant annet ha deltatt ti ganger i Holmenkollen, ni ganger i Birkebeinerrennet, og ti ganger i Reinsfjellrennet.[2]Første gang han deltok i Birkebeinerrennet var han 45 år gammel. Han gikk sitt siste turrenn i 82-årsalderen, Flyktningerennet i 1969. (Kilde: wikipedia)

Sainnen er hedret med æresmedlemskap i Orkanger Idrettsforening - og et turskirenn oppkalt etter seg: Johan Evjens Minnerenn. Leder i OIFs skiavdeling, Arnt Otto Lie, fortalt med alvor og humor historien om minnerennet - som fremdeles arrangeres hvert år i løypenettet i Ulvåsmarka. I år går rennet av stabelen i søndag 12.februar. Se informasjon om rennet her.

I tillegg til alle historiene var det en interessant uttilling med mange minner fra de ulike turskirennene. Her var det avisutklipp, diplomer, bilder og ikke minst Johan Evjens ski og kongepokal.

- En stor takk til Berit Gjølmesli for et utmerket opplegg og en hyggelig kveld, sier leder i Orkanger Aktivum Knut Even Wormdal.

Turskirenn 3 ski2

Johan Evjens ski. Foto: Knut Even Wormdal

Turskirenn 2 Bjorn Krokdal2

Bjørn Krokdal forteller om barneskirennet Aunerennet. Foto: Knut Even Wormdal

Turskirenn 2

Stort oppmøte i Orkanger IFs Flerbrukshus på Nedre Rømme 8.februar da turskirenn var tema. Foto: Knut Even Wormdal

Turskirenn 7 diplomer2

I tillegg til foredrag var det utstilling av avisartikler, gamle ski, premier og foto med gode minner fra Aunerennet, Johan Evjens Minnerenn og Rensfjellrennet. Foto: Knut Even Wormdal

Turskirenn 6 pokal2

Johan Evjens kongepokal som han mottok i 1912. Foto: Knut Even Wormdal

Turskirenn 6

Arnt Otto Lie forteller levende om Johan Evjens Minnerenn. Foto: Knut Even Wormdal

ST Markedsrdgiverne trykk ST 2 kraftriket Orklagrafiske boks ST Eiendom OrklaSparebank mini Tregruppen amfi oti orkland energi liggende logo nett amfi orkanger Orkland kommune3 Bardshagu Herregard mini