Hjem » 150-årsjubileum for viktig Orkanger-bedrift

150-årsjubileum for viktig Orkanger-bedrift

26.06.2022

Orkangerdagene 2022 har feiret en viktig bedrift i regionen og spesielt Orkanger. Det er nemlig satt fokus på Strandheim Brugs 150-årige historie, etter gjenreisingen i 1872. Fredag 24. juni var det foredrag og historisk tilbakeblikk i Damphuset.

Arnfinn Sæthre har fordypet seg i bedriftens historie og laget en bildekavalkade med informasjon som ble vist i Damphuset. Bjørn M. Wiggen er styreleder for den lokale bedriften Salvesen & Thams, som som er en direkte etterkommer av Strandheim Brug-gründeren Wilhelm Thams og hans sønn Christian Thams.

Strandheim Brug ble etablert i1867 av Wilhelm August Thams f. 1812 i Fredrikstad. Thams kom til Ingdalen i 1859, og startet der sin sagbruks- og trelastforretning. I 1867 flyttet han bedriften til Strandheim på Orkanger. Bruket brant ned etter få år. Bare hovedbygningen og trelast opplaget ble berget. I 1872 kom produksjonen i gang igjen, da mer industrialisert enn tidligere. Produksjonen av ferdighus startet. Dette ga ringvirkninger innen næringer som trevirke.

Både under og etter Strandheim Brugs periode økte etableringa av bedrifter for trelast handel og treindustri.

Etter foredraget var det omvisning i bygningene som ble bygd av Thams-familien på Strandheim. Lokalene er i dag hovedkontor for Salvesen & Thams. De leier også ut lokaler til Allsidig Design.

Og under omvisninga dukket sannelig et par Thams-damer opp (egentlig Lene Solem og Vigdis Andaas. 

1 damer

Bildekavalkade, foredrag og omvisning på Damphuset og Strandheim.

4 Arnfinn Saethre3

3 Bjorn Wiggen

 

2 omvisning

ST Markedsrdgiverne trykk ST 2 kraftriket Orklagrafiske boks ST Eiendom OrklaSparebank mini Tregruppen amfi oti orkland energi liggende logo nett amfi orkanger Orkland kommune3 Bardshagu Herregard mini